Suplementacja aminokwasami i nie tylko

ie mamy wiele źródeł białka, które bierze czynny udział w budowaniu masy mięśniowej i jest podstawowym składnikiem diet sportowych. Bardziej doświadczeni sportowcy wiedzą, że mięso nie jest jedynym źródłem aminokwasów. Wiele rzecz

Suplementacja aminokwasami i nie tylko W sumie to doskonałe miejsca, aby zakupić niezbędne do ćwiczeń suplementy i odżywki. Jednak dlaczego dobrze jest uprawiać sport wraz z suplementacją?

Produkty białkowe

W codziennej diecie mamy wiele źródeł białka, które bierze czynny udział w budowaniu masy mięśniowej i jest podstawowym składnikiem diet sportowych. Bardziej doświadczeni sportowcy wiedzą, że mięso nie jest jedynym źródłem aminokwasów. Wiele rzeczy poza tymi typowo mięsnymi zawiera bardzo dużo białka i są chętnie jedzone nie tylko przez sportowców, ale i weganów.

Jednym z wielu produktów tego typu jest fasola i inne rośliny strączkowe, ale nie wszystkie. W fasoli znajdziemy dużo potrzebnego dla naszego organizmu białka, dlatego też fasola jest produktem często występującym w dietach. Do tego można dorzucić jeszcze soczewicę oraz przetwory mleczne i dieta sportowca gotowa. Oczywiście białko to nie jedyna potrzebna człowiekowi rzecz, a zbyt duża ilość w diecie może prowadzić do poważnych problemów z nerkami


Czy odżywki są bezpieczne?

Suplementy stosowane zgodnie z zaleceniami na opakowaniu czy też zgodnie z zaleceniami dietetyka są w 100% bezpieczne. Najważniejsze to nie przekraczać zalecanych dawek, wtedy nic złego się nie stanie. Należy pamiętać, że są to substancje mające wspomagać zdrową dietę, a nie ją zastąpić.

Nie można polegać tylko i wyłącznie na suplementacji, ponieważ nie da to odpowiednich rezultatów, a czerpiąc z doświadczenia innych można śmiało stwierdzić, że dobry balans pomiędzy dietą, a suplementami i odżywkami jest bardzo ważny dla optymalnych rezultatów.


Hasło w encyklopedii: Normy żywienia

Normy żywienia ? przyjęta na podstawie badań ilość energii i składników odżywczych wystarczająca zaspokojeniu znanych potrzeb żywieniowych praktycznie wszystkich zdrowych osób w populacji. Spożycie zgodne z określonymi w normach ma zapobiec chorobom z niedoboru energii i składników odżywczych, a także szkodliwym skutkom ich nadmiernej podaży. Należy pamiętać, że normy opracowywane są dla grup ludności, a nie dla poszczególnych osób i przeznaczone są dla ludzi zdrowych. Osoby chore powinny stosować się do zaleceń żywieniowych wyznaczonych przez lekarza specjalistę.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Normy_żywienia